Türk okçuluğu yapan kemankeş dostlarımızdan Osmanlı tarzı iğneli temrenin (ok ucu) artık Türkiye'de yapılmadığını, ustasının kalmadığını, bu nedenle Macaristan, Polonya ve bunun gibi ülkelerdeki demirci ustalarına siparişler vererek ok ucu yaptırdıklarını öğrendim.
Yine de kendi kültürlerinin kartuşlu ok uçlarını üretmeye aşina olan bu ustalar Osmanlı'ya has iğneli ok ucunu bütün özellikleriyle üretemiyorlardı.
Ben de kemankeş bazı dostlarımla birlikte öncelikle ölçüler ve tasarım üzerinde çalıştım ve daha sonra da üretime geçtim. Deneme üretimi için yaptığım kuyruklu ve küreli ok uçlarının fotoğrafları ve nasıl yapıldığıyla ilgili çalışmam aşağıdadır.
NASIL YAPILDI :
|
Çap 8 mm'lik yuvarlak çubuğun ısıtıp dövülerek, temrenin kaba halinin şekillendirilmesi |
|
Kulakların kapatılarak eğe ile şekillendirilmesi |
|
İğneli bölümün çene aparatıyla dövülerek inceltilmesi |
|
Dövme ve kaba tesviyeden sonraki görünüm |
|
|
|
|
Su verme işleminden önceki tavlama |
|
|
|
|
|
|
|
|
Küreli temrenin küresinin dövüldüğü çene aparatım |
|
Çene aparatıyla arkası küreli dövülmüş ikinci temren modelim |
Bitmiş haldeki ağırlıkları; kulaklı 5 gr., küreli 7 gr. olmak üzere geleneksel Osmanlı temrenine şekil ve ölçü olarak sadık kalınmış ve geleneksel imalat yöntemi olan sıcak dövmeyle, elektrikli alet kullanılmadan, eğe ve zımparayla şekillendirilmiştir.
bekir hocam tüm çalışmalarına baktım bu yaştan sonra bize kafayımı yedirtcen , nasıl yapıldığını anlatınca daha bir kanım kaynadı , ah keşke 10-15 yaş daha genç olsaydım . ellerinize sağlık
YanıtlaSil